Als je kind de eerste vier jaar van zijn leven overleeft, dan heb je statistisch gezien een behoorlijke kans dat het de tijd tot zijn pensioen ook ongeschonden doorkomt. In de baby- en peutertijd is de mens namelijk op zijn kwetsbaarst. Per jaar belanden er 71.000 kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 4 jaar in het ziekenhuis.

De top 5 van de meeste voorkomende ongelukken ziet er als volgt uit:

  1. Valpartijen van de commode, van het bed, tafelranden en door glazen deur.
  2. Vergiftigingen met schoonmaakt- en doe-het-zelfartikelen, medicijnen of bestrijdingsmiddelen.
  3. Verbrandingen met hete vloeistoffen zoals theewater, frituurvet en olie.
  4. Verdrinking. Voor hele jonge kinderen is het uitkijken geblazen bij de tuinvijver, voor iets oudere kinderen dreigt gevaar bij het water in de buurt.
  5. Verstikking door koordjes van speelgoed, gordijn of luxaflex, tuigjes van kleding.

De remedie om deze ongelukken te voorkomen heet: heel goed op je kind letten. In de eerste vier jaren ontwikkelen kinderen zich razendsnel. De kunst als ouder is om kinderen steeds een slag voor te zijn door goed op te letten te zien welke veranderingen zich gaan aandienen.

Tegenwoordig wordt de opvoeding zoveel gedelegeerd aan oppassers, gastouders en crèches, dat ouders de ontwikkelingen van hun kind niet op tijd zien aankomen. Dan bestaat het gevaar dat je als ouder achter de feiten blijft aanhollen: pas de schoonmaakartikelen weg zet nadat je kind het kastjes heeft open gekregen. Een kind ontwikkelt zich met schokjes. Als het ’s ochtends nog zit, kan het soms ’s avonds ineens kruipen. En dan ben je blij wanneer je daar als ouder rekening mee hebt gehouden door de stopcontacten te beveiligen.


Zoek hier je ideale vrouw