Een eicel leeft 12 tot 36 uur. Een zaadcel leeft vijf dagen. Bevruchting is het meest waarschijnlijk wanneer de partner twee dagen voor de ovulatie geslachtsgemeenschap hebben. In dat geval liggen de zaadcellen zo lang mogelijk in eileider en baarmoeder te wachten op de eicel die met een snelheid van één millimeter per uur passeert. Na een jaar onbeschermd vrijen, vindt bij 60 tot 75 procent van de paren bevruchting plaats. Als het na twee jaar nog niet is gelukt, resteert nog slechts 25 procent kans dat het – zonder medisch ingrijpen – een zal lukken. De voornaamste redenen waarom de bevruchting niet wil slagen, zijn:

  1. Onvruchtbaarheid.

  2. Stress is een zeer effectief voorbehoedsmiddel. Naast de gebruikelijke stressveroorzakers creëert het onvermogen tot bevruchting nog een extra dosis spanning.

  3. Een op de vijg vrouwelijke cyclussen is ‘anovulatoir’ oftewel onvruchtbaar. Er vindt dan geen ovulatie (eisprong) plaats. Dit is een normaal verschijnsel dat het lichaam gebruikt om ‘het ideale moment’ te bepalen.

  4. Seksuele problemen.

Test je vruchtbaarheid