Als je lekker in je vel zit, zijn deze tien positieve lichamelijke reacties het gevolg.

  1. In je speeksel vormt zich meer immunoglobine A, een eiwit dat afrekent met eenvoudige ziektekiemen. Het is de uitsmijter van ons lichaam. Mensen die vaak zondigen, zijn aantoonbaar minder vaak verkouden dan brave hendriken.

  2. Je komt onder invloed van edorfinen; lichaamseigen opiaten, die eventuele pijn verdoven en je een gevoel van euforie geven.

  3. Je bloed wordt wat dunner. De kans dat zich propjes vormen neemt af.

  4. De productie van neurotransmitters neemt toe. Hierdoor beschik je tijdelijk over een ‘opgevoerd’ brein. Neurotransmitters vergemakkelijken de communicatie tussen hersencellen en hersencentra, waardoor de hersencapaciteit – mits aanwezig – beter wordt gebruikt. Met name na het lachen ben je slimmer, gevatter en sociaal vaardiger. Collega’s werken effectiever samen als ze eerst flink met elkaar hebben gelachen.

  5. Na de zonde scheidt de bijnier minder stresshormonen (onder andere adrenaline en corticosteroïden) af. Deze krachtige ‘fight or flight’- stofjes worden door chagrijnige stressvogels te vaak en in te grote hoeveelheden aangemaakt en zijn eigenlijk bedoeld om je te doen wegsprinten als er een auto op je af stormt, en om het leegbloeden te vertragen als die onverhoopt toch je been er af rijdt. Steeds meer mannen krijgen deze reactie echter al bij het zien van hun vrouw of chef. Langdurige blootstelling aan stresshormonen verzwakt het immuunsysteem.

  6. Je bloeddrukt daalt tijdelijk.

  7. Het aantal witte bloedlichaampjes, T-cellen en killercellen neemt toe, waardoor je minder vatbaar bent voor bacteriën en virussen. Ook ontspoorde kanker- cellen krijgen minder kans.

  8. Je wordt relaxed en kunt makkelijker slapen.

  9. De kans dat je binnenkort overspannen raakt, daalt aanzienlijk.

  10. De rust die je na het plukken van een verboden vrucht uitstraalt, mist zijn uitwerking op je omgeving niet. Als je ontspannen bent, zijn mensen je gunstiger gezind. Zeker als je veel lacht. Probeer het voor de grap eens uit in de supermarkt. Zelfs als je niet moeders mooist bent, zal het stugge kassameisje ontdooien als ze jouw overtuigende smile ziet.

Zij wordt ook vrolijk van jou