Het verband tussen ontspanning en erectievermogen is heel duidelijk aanwezig. Wanneer je ontspannen bent kan je beter seksueel functioneren.

Als je bijvoorbeeld heel druk hebt met je werk en gaat vrijen voordat je goed uitgerust bent, kan je erectie wel eens haperen. Forceren helpt dan niet, ontspannen wel. Het is heel belangrijk goede condities te scheppen voor het vrijen, maak wat van een vrijpartij. Niet haasten of iets moeten, maar ontspannen te werk gaan.

Als tijdens een vrijpartij de opwinding minder wordt gaan veel mannen krampachtig door, terwijl ze zich op hetzelfde moment grote zorgen maken dat het misgaat. Het resultaat is dan vaak een verdwijnende erectie, met alle schaamte die daar bij komt. Wees op dat moment eerlijk en zeg dat het niet gaat. En probeer het morgen of later op de avond weer.

Communicatie is het sleutelwoord bij seks. Dat kan ook eng zijn: je moet hardop zeggen wat je wilt. En je kunt wel eens te horen krijgen dat je iets niet goed doet. Toch zou er meer gepraat morgen worden in bed, door mannen en vrouwen.


Relax en sex