Als er een mannelijke stof in je lichaam te vinden is, is dat wel testosteron. Door toedoen van testosteron ontstonden al in de baarmoeder je eerste erecties, kreeg je een jaar of elf later de baard in je keel, begonnen je testikels te groeien en vormde je een mannelijke karakter.

Zonder testosteron kreeg je borsten, verging je alle zin in seks en zou je een stuk slechter kunnen kaartlezen dan nu het geval is. Jouw hele mannelijke wereld draait om testosteron.

In de loop van je leven stijgt de hoeveelheid testosteron in je bloed gestaag, tot je vijfentwintigste. Vanaf dat moment neemt het aantal cellen van Leydig, waar het hormoon wordt gemaakt, af met twintigduizend per dag.

Aanvankelijk is in het lichaam niet zo veel te merken van die dalende testosteronspiegel, maar vanaf het veertigste, vijftigste levensjaar kan de hoeveelheid testosteron in je bloed zover gedaald zijn, dat je er de gevolgen van gaat merken. Door een lagere testosteronspiegel neemt je botontkalking toe, neemt je spierkracht af, evenals je korte termijngeheugen. En, het ergste van allemaal, je libido neemt ook nog af.

Hoe sterk is jouw testosteron