Elk mens lijdt in meer of mindere mate aan bindingsangst. Het is de spanning tussen twee fundamentele driften: de wens een intieme verbintenis met iemand aan te gaan en de wens om vrij en zelfstandig je lot te kunnen bepalen – een streven dat onze westerse, ego-gerichte cultuur beheerst. Een relatie is een poging van twee mensen een balans vinden tussen deze twee diametraal tegenovergestelde driften.

De vraag hoeveel kans je maakt op een langdurige en stabiele verhouding, kun je deels al beantwoorden voordat je aan een (nieuwe) vriendin begint.

  1. Je hebt een of meer relaties achter de rug waarin beperkingen werden gesteld aan intimiteit. Hoe? Door afspraken te maken over de omgangsfrequentie. Door haar slechts gedeeltelijk toe te laten in jouw wereld. Door niet met haar op vakantie te willen. Door te zeggen dat de relatie tijdelijk is.

  2. Je hebt de neiging relaties aan te knopen met ‘ongeschikte’ partners. Dat wil zeggen: met een vrouw die veel ouder, rijker, jonger, kleiner of extravaganter is dan jij. Met een vrouw die er hele andere politieke of religieuze denkbeelden op na houdt.

  3. Juist wanner het erop lijkt dat je vrouw afstand van je neemt, laat je jezelf van je meest romantische kant zien. En de angst slaat pas weer toe als zij jouw liefde beantwoord.

  4. Als je naar de relaties of huwelijken van je vrienden kijkt, denk je wel eens: ‘Zij hebben meer opgegeven dat ik ooit zou doen.’ Een ding weet je zeker: als jij al ooit gaat settelen, zul je geen stoffig saai leventje gaan leiden.

  5. Je gelooft dat al je relatieproblemen opgelost worden zodra je ‘de ware’ vindt. Voor iemand met bindingsangst is de mythe van de ware vinden de ruggengraat van het ontkenningsmechanisme. Niet in staat om compromissen te sluiten met gewone stervelingen, blijf je op zoek naar die ene.

  6. De tijdsduur tussen twee belangrijke relaties is extreem. Dat wil zeggen: extreem kort (je springt meteen in een andere relatie) of extreem lang ( je belandt in een diepe depressie). Na een verhouding kost het je grote moeite om alleen je evenwicht te hervinden.

  7. In welke situatie je je ook bevindt, je hebt altijd een ontsnappingsroute in je achterhoofd. Als je wilt, kun je eruit. Uit die baan, uit dat huwelijk, uit die relatie. Dat is gevoel is heel belangrijk.

Deze vrouwen hebben geen bindingsangst