Seks is lekker fijn, maar veilig seks is wel belangrijk! Zonder condoom loop je het risico op een geslachtsziekte. Deze worden genoemd seksueel overdraagbare aandoeningen oftewel SOA. Wil je geen soa's krijgen en als vrouw niet zwanger worden, dan moet je veilig seks hebben.

Voorbehoedmiddelen

Door het gebruik van voorbehoedmiddelen vrij je veilig. De condoom en de pil zijn het meest gebruikt. Een condoom beschermt je tegen soa's, de pil niet. De pil voorkomt in de meeste gevallen zwangerschap. Het is belangrijk dat je een condoom goed gebruikt. Door verkeerd gebruik gebeuren de meeste ongelukjes. Zorg dat je weet hoe je een condoom om moet doen.

Wat is onveilig seks?

Onveilig vrijen is seks zonder condoom, maar ook pijpen en beffen. Heb je onveilig seks gehad laat jezelf en je partner dan testen op een soa. Gebruik je geen pil, dan kun je zwanger raken. Direct een noodpil halen kan helpen. Voorkomen is uiteraard beter.

Waarom veilig seks?

Hoewel sommige soa’s niet ernstig zijn, zijn er ook een aantal waar je de rest van je leven door getekend bent. Symptomen van soa's zijn niet altijd direct zichtbaar. Soms pas na weken of zelfs maanden.

Veilig vrijen is enorm belangrijk, je wil natuurlijk niet het risico lopen dat je seksueel overdraagbare aandoeningen oploopt. Beperk de risico's van seksueel contact door middel van gedrag en gebruik van bepaalde voorbehoedsmiddelen.