De pijn die elk begrip te boven gaat; het mannelijk equivalent van een bevalling. Hoewel de behandelingsmethoden de laatste jaren zijn verbeterd, is de omschrijving van de pijn die je kunt krijgen van nierstenen onveranderd gebleven.

De kleine verkalkte brokjes verstoppen je urineleider (tussen je nieren en je blaas) en veroorzaken zo een rekken en stuipen van je urine-systeem. Begeleid door een pijn die aanvoelt of de boel in lichterlaaie staat. Ongeveer negentig procent van de nierstenen verlaat het lichaam op een natuurlijke manier, tien procent is ernstig genoeg om de eigenaar gillend naar het ziekenhuis te doen verhuizen. Om jezelf te beschermen.

Weet wat je plast:

Wie het risico loopt op nierstenen en niet minstens twee liter per dag plast, drinkt niet genoeg. Zet daarom een fles water op je bureau en hou bij hoeveel je uitscheidt.

Laat het analyseren:

Je dokter kan het kalk- en zuurgehalte van je urine bepalen om te zien of je een verhoogd risico loopt om nierstenen te ontwikkelen. Als dat het geval is, kan een verandering in eetpatroon en medicijnen het risico inperken. Bewaar altijd eventueel passerende stenen (voel je er één aankomen, plas dan door een theezeefje). Zij verschaffen de dokter een schat aan informatie.

Drink meer bier:

Een glas bier vermindert je risico op nierstenen aanzienlijk. De hop in het bier voorkomt dat kalk zich in je nieren ophoopt.

Train je penis