Sport, maar kort. Er is een manier waarop je je testosteronspiegel in een oogwenk wat kunt opjagen: sport. Let daarbij wel op dat je jezelf niet te zwaar maakt. Als je meer dan zeventig kilometer in de week gaat hardlopen, gaat je testosteron omlaag tot bijna nul. Je cortisolgehalte gaat dan omhoog, waardoor spiermassa wordt afgebroken. Zorg er ook voor dat je na het sporten voldoende rust neemt. En als je met gewichten traint, belast dan nooit dezelfde spiergroepen twee dagen achter elkaar.

Denk aan seks. Alleen het denken aan seks doet je testosteronspiegel al stijgen. Bij iemand die aan seks denkt, jij bijvoorbeeld terwijl je kijkt naar een erotische film, gaat de testosteronspiegel acuut omhoog. Dat effect houdt een uur of twee, drie aan. Een heel interessant studie werd gehouden bij een medewerker van een booreiland. Op vrijdag bleek hij meer baard groei te hebben dan op de andere doordeweekse dagen. Puur omdat hij anticipeerde op het neuken in het weekeinde en daarom meer testosteron produceerde.

Voorzichtig met alcohol. Alcoholisten verliezen vaak hun lichaamsbeharing en krijgen vrouwelijke vormen. Dat komt doordat ze hun cellen van Leydig, waar het testosteron wordt aangemaakt, smoren in de alcohol. Een borrel kan geen kwaad, maar als je er meer dan zeven per dag naar binnen werkt, bevind je je dik in de gevarenzone.

Eet geen drop. Het eten van drop heeft een rampzalige invloed op de mannelijke libido. Bij mannen die vier dagen lang zeven gram drop hadden gegeten, was de testosteronspiegel met vierenveertig procent afgenomen. Nadat ze vier dagen geen drop hadden gegeten, was de spiegel terug op het oude niveau.

Blijf van de marihuana af. De werkzame stoffen in marihuana, cannabinolen, lijken veel op het vrouwelijk hormoon. Als je veel marihuana gebruikt, loop je zodoende een flinke kans op borstvorming.

Kweek een erectie. ‘Use it or loose it’, is een uitspraak die endocrinologen graag hanteren als het gaat om testosteron. Wie vaak seks heeft, heeft een hoge testosteronspiegel en wie een hoog testosteronspiegel heeft doet vaak aan seks.

Test je testosteron