De openingszetten zijn overrompelend in de romantische fase. Nee, de bindingsbange man laat er geen gras over groeien. Hij overspoelt zijn nieuwe verovering met romantische gebaren, schrijft lieve briefjes, belt op ‘alleen om even je stem te horen’ en put zich uit in het bedenken van avontuurlijke uitstapjes. Goed, wat relaties betreft heeft hij een rommelig verleden – dat geeft hij ruiterlijk toe – maar hij bezweert zijn nieuwe liefde dat met haar alles anders zal zijn. Eindelijk heeft hij de vrouw gevonden voor wie hij zijn wilde haren wil afscheren. Kortom, dit type man is in staat zich kwetsbaar op te stellen. Hij uit zijn twijfels en onzekerheden en dringt zo door de natuurlijke verdediging van de vrouw. Uiteindelijk geeft zij zich gewonnen.

Maar vanaf het moment waarop de fantasie die hij zo najaagde werkelijkheid wordt, begint zijn gedrag te veranderen. Hij belt wat minder vaak, geeft ambivalente signalen af, wil afspraken maken over de omgang. En steeds vaker heeft hij kritiek op haar. Aanvankelijk richt hij zijn pijlen op problemen die te veranderen zijn (haar werk, haar kleding, haar woning) maar naarmate de relatie vordert, concentreert hij zijn kritiek op dingen die zij niet kan veranderen – haar verleden, haar karakter, haar geloof, haar familie, haar ras. In zijn hoofd bouwt hij aan een argumentatie waarmee hij later op elk gewenst moment een breuk kan legitimeren.

In dit stadium kan hij haar laten merken dat er meer vrouwen in zijn leven zijn. Een ex die terugkeert op het toneel. Een nieuwe collega die ingewerkt moet worden. Als zij hem betrapt op een leugentje of een affaire, reageert hij schuldbewust. Hij belooft te zullen veranderen, zich weer maximaal in te zetten voor de relatie maar er verandert niets.

Zijn gedrag wordt zelfs onvoorspelbaar. Hij belt niet meer meteen terug, zegt afspraken af en wordt kwaad als ze om uitleg vraagt. Soms is hij liefdevol, haalt hij haar aan en fantaseert over een nieuwe start. Een dag later blaast hij een kleinigheid op tot een ruzie en loopt weg. In de meeste gevallen maakt zij er uiteindelijk een eind aan. Hij kan immers niet kiezen: niet voor haar maar ook niet voor een afscheid.

Lekker vrij genieten