Bij het gebruik van een condoom is het handig om geen fouten te maken. De meest gemaakte fouten met een condoom hebben wij hier op een rijtje gezet, zodat je deze zelf kunt voorkomen en niet gaat neuken zonder condoom.

Houdbaarheidsdatum condoom

Controleer bij het gebruik van het condoom ook de bruikbaarheid, want jawel condooms hebben een houdbaarheidsdatum. De houdbaarheidsdatum is terug te vinden op de verpakking met zwarte cijfers. Kortom, deze kun je niet missen. Na verstrijken van de houdbaarheidsdatum wordt de veiligheid minder, doordat het materiaal minder sterk is en poreus kan worden.

Stijfheid penis

Een condoom kun je het beste omdoen en afrollen als de penis helemaal stijf is. Als de penis niet helemaal stijf is zul je merken dat het omdoen van een condoom niet of minder soepel gaat. Het afrollen van het condoom is dan ook erg lastig. Zorg er dus voor dat bij het omdoen van het condoom dat de penis voldoende stijf is. De juiste timing voor het omdoen voor een condoom zorgt voor veilige sex.

Openen verpakking

Het openen van de verpakking doe je met beleid, zodat de kans dat je het condoom beschadigt of scheurt voorkomt. Al hebben jullie beiden erg zin gebruik geen scherpe objecten om de verpakking mee open te pakken. Dus geen mes of je tanden gebruiken. Hiermee voorkom je dat je het condoom niet meer kunt gebruiken.

 

Condooms bewaren

Hoe je condooms het beste kunt bewaren staat beschreven op de achterkant van het doosje. Bewaar ze op een koele en droge plek en zeker niet samen met scherpe voorwerpen. Voorkom slijtage door condooms niet in zonlicht te bewaren, maar ook niet in je portemonnee hoe handig dit ook klinkt. De aangegeven houdbaarheidsdatum geldt alleen wanneer ze ook onder de juiste omstandigheden bewaard worden. Tip: Condooms kopen doe je voordelig online!

 

Verkeerd afrollen van het condoom

Je kan een condoom verkeerd om afrollen. Geloof het of niet dit gebeurd. Vaak merk je dit snel genoeg als je niet meer verder kunt rollen. Dit condoom kun je dan ook niet meer gebruiken en kun je weggooien. De kans bestaat namelijk dat er nu voorvocht aan de buitenzijde van het condoom zit. Gebruik een nieuw condoom zodat je haar niet zwanger kunt maken of een soa kunt krijgen.

Door het condoom helemaal af te rollen voorkom je dat tijdens het vrijen deze afglijdt.

 Bij het afrollen is het ook belangrijk het tuitje vast te houden en hier geen lucht in zit, zodat de zaadlozing hierin komt bij het klaar komen.

 

Afdoen condoom

Wacht niet te lang met het afdoen van het condoom als je klaar gekomen bent. Wanneer je namelijk met de penis nog in de vagina zit kan er ruimte vrij komen in het condoom doordat je penis verslapt en het condoom sperma lekken.

Ook belangrijk is om na de sex het condoom te controleren. Een makkelijke controle is door het condoom van boven dicht te houden en aan de onderkant zachtjes te knijpen. Als er vocht uit komt dan is het condoom gescheurd. Zo weet je zeker of het niet fout is gegaan.

Geen of verkeerd glijmiddel gebruiken

Door geen of de verkeerde soort glijmiddel te gebruiken met condooms wordt de kans op scheurtjes groter. Zekers als je al een tijdje bezig bent. Gebruik geen glijmiddel op oliebasis, daarvan wordt de latex minder sterk en heb je dus sneller kans dat deze kapot gaat. Glijmiddel op waterbasis en siliconen basis zijn het beste voor het gebruik met condooms.

 

De juiste maat condoom gebruiken

Per persoon verschilt de maat van een stijve penis en net zoals kleding moet ook een condoom goed passen. Condooms zijn dan ook in meerdere maten en pasvormen verkrijgbaar. Met een goed passend condoom voorkom je dat deze afglijdt of scheurt en het verhoogt ook nog eens de comfort.

Condoom gebruik alleen voor penetratie

Het lijkt heel logisch een condoom alleen voor penetratie te gebruiken en niet bij orale sex. Ook als je gepijpt wordt kun je een soa krijgen of overdragen zoals bijvoorbeeld gonorroe. Velen gebruiken geen voorbehoedsmiddel bij orale sex. Tijdens orale sex is het ook belangrijk om bescherming te hebben en het alleen te doen zonder indien jullie beide getest zijn en helemaal schoon zijn.

 

Hergebruik condoom

Een condoom kan niet twee keer worden gebruikt. Een gebruikte condoom heeft namelijk niet meer dezelfde werking als een nieuw condoom. Ga je dus samen opnieuw vrijen pak dan weer een nieuw condoom erbij. Ook als je wisselt tussen vaginale, orale en anale seks dien je telkens een nieuw condoom te gebruiken. Zo voorkom je infecties en de kans dat het condoom gaat scheuren. Mocht je het aardig lang kunnen vol houden, ook dan gebruik je een nieuw condoom.


 

Door goed gebruik maken condooms sex altijd een stuk veiliger en voorkom je zwangerschap en besmetting met soa's. Zorg dus dat je goed voorbereid bent!