Ejaculatio retardate, oftewel heel moeizaam klaar kunnen komen, is een probleem waar nog geregeld hulp bij wordt gevraagd door mannen. De oorzaak is veelal niet eenduidig, er zijn allerlei oorzaken voor dit verschijnsel. Een pil of zalfje om het te behandelen is er ook niet.

Allereerst is het een bekende bijwerking van verschillende anti-depressie medicijn: bijvoorbeeld anafranil, seroxat, prozac en anderen. Soms kan verminderen van de hoeveelheid medicijnen de oplossing brengen (altijd overleggen met je arts). Als er geen medicijnen in het spel zijn, vraag ik altijd als eerste: hoe opgewonden ben je als je vrijt? Het kan heel goed zo zijn dat je wel een stijve penis hebt en ook wel zin, maar niet echt 100% geil bent. Dan kan het heel moeilijk zijn om klaar te komen.

Kom alleen klaar als je echt opgewonden bent, anders gewoon stoppen als het gevoel wegzakt. Het kan ook in de relatie liggen: wil je wel echt met die persoon vrijen? Soms heb je iemand opgepikt in de kroeg of disco omdat die wel wilde, maar eigenlijk, diep in je hart was ze niet zo aantrekkelijk en toch ga je vrijen. Niet 100% opgewonden, dan kan het heel moeizaam worden een hoogtepunt te bereiken.


Kom hier klaar