Erotiek op een hoger niveau met je lippen! Duik diep in de sensuele wereld van het zoenen met uitleg en praktische tips. Leer over wat het inhoudt, de lichaamstaal en zoentechnieken.

Orale gezondheid

Het eerste waar we aan moeten denken is onze orale gezondheid. Je moet ervoor zorgen dat je orale gezondheid goed is. We willen niet iemand kussen waarvan de orale gezondheid niet zo goed is oftewel niet fris ruikt. Zorg er dus voor dat je mond comfortabel gezond en schoon is, zodat ze je kunnen en willen zoenen.

Voor je mond kun je dit op de volgende manieren doen:

 • Poets je tanden en tong.
  Veel tandartsen geven aan dit minstens 2 keer per dag te doen voor 2 minuten lang.
   
 • Flos op zijn minst 1x per dag.
  De reden om te flossen is dat alle bacteriën die tussen je tandvlees en je tanden zich niet kunnen nestelen, anders gaat het ruiken in je mond en dat wil je niet laten gebeuren.
   
 • Gebruik mondwater.
  Mondwater helpt bij het bestrijden van bacteriën, het verfrissen van de adem en het bevorderen van gezond tandvlees.
   
 • Ga minstens 1x per jaar naar de tandarts.
  Aangeraden wordt 2 tot 3 keer per jaar. Bij de tandarts worden je tanden nauwkeurig schoon gemaakt en juist vuil verwijderd dat zich heeft opgestapeld of wij niet kunnen zien of bij kunnen. Vanuit nature gebeurd dit altijd. Ook met andere tandproblemen kan een tandarts jou helpen.

Comfortabel zoenen

Met je lichaam wordt ook je mond beïnvloed. Daarom is het volgende belangrijk voor je lichaam:

 • Drink veel water.
  De richtlijn is ongeveer 35 ml water per dag per kilogram lichaamsgewicht.
   
 • Eet verse fruit en groenten.
   
 • Beperk suiker en echt zuur voedsel.

 

Ken de mond

Bij iedere mond heb je aan de bovenzijde een soort 'cupid' boog (cupid's bow). Daarboven zit het 'philtrum' wat bij de ene wat dieper kan zijn dan bij de andere. De rand van de mond zorgt voor het verschil tussen de mond en rest van je gezicht. De knobbeltjes (tubercles) zijn bij sommige wat meer opvallend dan bij anderen wat helemaal niet erg is. Sommige kunnen iets uitsteken, maar hebben geen enkele effect op het zoenen zelf. Het gaat erom dat je de mond kent.

Mond Anatomie

De feiten over zoenen

Om zoenen goed te begrijpen is het ook belangrijk om de feiten te kennen. Hier zijn een aantal feiten over het zoenen:

 • Maakt serotonine en endorfines (gelukshormonen) vrij om onze stemming te verbeteren.
   

 • Boost dopamine, wat helpt bij het reguleren van seksueel verlangen

  Door meer te zoenen zonder de verwachting sex te hebben zal je de seksuele relatie met jezelf en anderen meer begrijpen. Vaak als we zoenen voelen we ons meer aangetrokken tot onze partner wat ervoor zorgt dat we meer sex willen met onze partner.
   
 • Platonische zoenen zijn van nature naar links geneigd (universeel over de hele wereld)

  Als mens zijn we van nature geneigd om eerst naar links te gaan om te zoenen of zoenen te ontvangen. Ook als je op beide wangen wordt gezoend, gaan we als eerste naar links en dan naar rechts. Deze zoenen zijn meer bedoeld om te socialiseren vanuit beleefdheid.
   
 • Zoenen op de mond betekent verbondenheid en intimiteit

  Het hoeft niet perse een geliefde te zijn, maar staat altijd voor die dichte connectie die je met iemand hebt. De kwetsbaarheid om je zo op te stellen dat je toelaat om ze in jou persoonlijke ruimte te laten komen. Het kan ook in verband worden gebracht met de ontwikkeling van seksuele spanning. Bijvoorbeeld een eerste date zoen.
   
 • Zoenen kan ons helpen inzicht te krijgen in de vraag of we al dan niet genetisch compatibel zijn (vervulling van het menselijk ras)

  Als we iemand zoenen en we zijn niet compatibel of het voelt niet goed, dan kan dit sterk erop wijzen dat onze lichamen niet bij elkaar passen (genetisch gezien).
   
 • Voorspelt onze seksuele chemie

  Met een zoen kunnen we onze seksuele aantrekkingskracht voorspellen over hoe goed de seks met elkaar zal zijn.
   
 • Als meer mensen eerlijk tegen zichzelf zouden zijn, zouden ze op basis van de kus alleen al weten of ze seksueel compatibel zijn met iemand

  Als het niet goed voelt en je gaat verder met het intiem zijn, kom je er vaak achter dat je het in de zoen al had kunnen weten hoe het zou zijn. Dat wil niet zeggen dat zoenen kunnen veranderen of verder ontwikkeld kunnen worden.

Feiten over zoenen

De Zoenstijl

Met je zoenstijl moet je denken aan hoe zoen je. Ben je een pro-actieve zoener of meer een re-actieve zoener?

Sommige van ons zijn erg pro-actief. We gaan achter de zoen aan. We vragen om gezoend te worden. Terwijl sommige re-actieve zoeners zijn. We wachten tot iemand ons komt zoenen. Misschien iets meer passief of onderdanig. Beiden zijn goed. Het gaat er meer om dat je van jezelf weet wat voor soort zoener jij bent. Ben je pro-actief of re-actief.

Het is belangrijk om te weten wie je geliefde is, omdat als zij een re-actieve kusser is en jij bent dat ook? Raad eens. Waarschijnlijk zoenen jullie dan niet eens. Je wilt weten of jullie compatibel met elkaar zijn en dat er tenminste één van de twee het initiatief neemt oftewel pro-actief is.

Het tweede waar je aan moet denken is je mond. Loopt het water je in de mond? Sommigen van ons hebben een erg sappige, waterige mond en sommigen erg droog. Neem in beide gevallen kuspauzes, zodat je daarna weer door kunt gaan. Bij een droge mond is het handig om een stukje snoep te hebben of water te drinken dat ervoor zorgt dat je een minder droge mond krijgt.

Wat je ook van jezelf moet weten is of je een multi-kusser bent of eentje en klaar.

Beide stijlen zijn goed, zolang je maar weet welke jou een goed gevoel geeft.

Ook belangrijk om van jezelf te weten is of je een lange tong hebt of een korte tong. Zo weet je welke mogelijkheden jij hebt of kunt maken met jou tong. Weten wat je wel kunt en niet kunt doen met je tong.

Een ander punt waar je aan moet denken is of je je ogen open houdt of gesloten. Beiden zijn goed, het gaat erom dat je weet welke type jij bent en of je geliefde hierbij aansluit oftewel jullie bij elkaar passen.

Denk ook aan de zoenhints die je hebt. Geef je dit verbaal zoals 'kan ik je nu zoenen' of 'ik ga je nu zoenen' om zo toestemming te krijgen of geef je meer non-verbale zoenhints. Ander hints kunnen zijn van bijvoorbeeld de muziek die je opzet van 'O ja, dat is het liedje waar we voor het eerst op hebben gezoend', zodat je geliefde weet dat het tijd is om te zoenen. Dit is de aanwijzing, het zoensignaal.

Al deze aspecten zijn belangrijk om voor een sensuele zoen te zorgen en hoe je daar naartoe moet gaan. 

De Zoenstijl

Ontdek je eigen zoenstijl

Vind iemand die past bij jou zoenstijl. Hebben ze geen voorkeur voor een bepaalde zoenstijl of hebben ze deze niet of is het de eerste keer, dan kun je ook iemand leren hoe ze hun zoenstijl moet aanpassen of jij kunt je aanpassen naar hun zoenstijl. Het is belangrijk om aan te geven of ze hun zoenstijl kunnen aanpassen als deze niet bij jou past en wat ze kunnen proberen om het voor jou fijner te maken.

Weet je van jezelf nog niet wat jou zoenstijl is, dan is het een kwestie van oefenen en proberen om uit te kunnen vinden wat jij fijn en lekker vindt.

 

Zoenen Workout

Laten we beginnen met het fit worden in zoenen. Het eerste wat we moeten doen is glimlachen. De reden dat we willen glimlachen is dat het je op natuurlijke wijze in de stemming brengt of verhoogt. Dus start met glimlachen voor ongeveer 20 seconden. Je zult merken dat je je beter gaat voelen. Geloof het of niet het veranderd je humeur.

De tweede workout dat we kunnen doen zorgt ervoor dat we onze 'nervus vagus' stimuleren. De nervus vagus stuurt signalen in de richting van de verschillende organen van het lichaam. Wat je hier kunt doen is je 'Ah's' en 'Mm's' oefenen. Spreek deze lang en rustig uit als in 'Aaaaaaahhhh' en 'Mmmmmmmmm'. Doe dit voor ongeveer een minuut. Pauzeer dan even en kijk hoe je je voelt.

Het volgende waar we aan gaan denken is de kracht van onze lippen. Hoe kleiner de lippen, hoe meer lip kracht je nodig hebt. Mensen houden namelijk over het algemeen niet van het gevoel van je tanden als je sensueel kust. De tanden kunnen in de weg zitten. Je wilt er dus zeker voor zorgen dat je de juiste hoeveelheid lipkracht traint en voelt.

Om deze te trainen kun je een mond push-up doen. Je kunt dit oefenen door van je hand een vuist te maken en deze tegen je mond te houden. Vervolgens kun je met je mond rustige push-up bewegingen maken. Je duwt je vuist met je lippen weg in de vorm van een zoen. Door dit dagelijks een paar minuten te oefenen wordt je lipkracht sterker.

Sensueel zoenen met een partner

Zoenen met een partner

Bij het zoenen met een partner gaat het echt om hoe je in dat moment komt en elkaar zoent. Je wilt erotische intentie gebruiken met je lippen.

Maak het zoenen opzettelijk door ‘quality time’ met elkaar te besteden aan zoenen of besteed een aanzienlijke hoeveelheid tijd aan voorspel en verleiding waarbij zoenen een onderdeel is. Zoen gedurende 5 minuten en doe dan ieder je eigen dingen.

Maak zoenen niet altijd verbonden met een seksuele ervaring of seks zelf. Soms moet zoenen gewoon zoenen zijn, zodat je kunt voelen wat het is om sensueel en gepassioneerd te zijn in dat moment. Als je dit laat voor voorspel en verleiding, dan kun je denken aan seks en aan die kus. Dit helpt je om er emotioneel klaar voor te zijn met wat er gaat komen.

Je kunt je lichaam gebruiken door je tegen de ander aan te drukken en neem de tijd om andere delen van zijn of haar lichaam te kussen voordat je bij de lippen aankomt. Vergeet vooral niet je handen actief te houden.

Erogone zones lippen zoenen

Onze lippen staan op nummer 1 met erogene zones. Doordat we eerst andere delen van het lichaam kussen zal tegen de tijd dat we bij de lippen aankomen ons het een goed of opgewonden gevoel geven. Een ideale manier om voorspel te doen.

Als je problemen hebt met wat je daarna kunt doen of waar je daarna moet kussen, dan kun je wat leuke zoen spelletjes doen. Kijk hoe lang je kunt doorgaan voordat je de lippen gaat zoenen. Daag jezelf uit om steeds langer door te gaan zonder de lippen nog te kussen. Dit helpt om anticipatie op te bouwen. Je wilt ervoor zorgen dat de kus alleen al ervoor zorgt dat je connectie met elkaar maakt als geliefden.

Bij een mooie sensuele zoen denken we ook aan:

 • Mindful zoenen.
  Met mindful zoenen bedoelen we langzaam, gepassioneerd en doelbewust zoenen. Waar gaan we kussen en hoe kussen we. Wat speelt er af in de achtergrond om ervoor te zorgen dat andere dingen buiten de zoen worden geëlimineerd en er niet toe doen.

  Een andere manier om mindful te zoenen is: roteer en kus elkaars bovenlip, terwijl je tong de onderkant van de bovenlip volgt. Met deze zoentechniek roteer je tussen elke persoon die de actieve tongroller is.

 

Door te weten hoe een zoen in elkaar zit en je nu bekend bent met je eigen zoenstijl, kun je deze beter toepassen en/of verbeteren om het kussen zo nog spannender en sensueler te maken.