Voyeurs zijn de notoire begeleiders van buitenvrijers. Op locaties waar veel in de natuur wordt gevreeën, sluipen ze hardnekkig rond. En vergeet de verrekijkers aan de boulevard niet, die worden zelden op de scheepjes aan de horizon gericht. Echte voyeurs vinden het een kick om te masturberen terwijl ze toekijken.

Over het algemeen hoef je er niet bang te zijn, omdat dit type medemens doorgaans nogal schuw is, al is dat natuurlijk nooit op het eerste gezicht te zeggen. Een enkele moedige voyeur stelt voor of hij mee mag doen. Doorgaans is een duidelijke afwijzing voldoende om hem af te poeieren.

In het wetboek van strafrecht staat artikel 239: Schennis van de eerbaarheid op openbare plaatsen wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie. Alleen in de praktijk is die dreiging niet echt reëel. Zolang het maar met beider toestemming gebeurt en je zorgt dat anderen er niet ongewenst mee worden geconfronteerd, zul je zelden of nooit worden gestraft.

Wel zijn er agenten of duinwachters die erop kicken om vrijende paartjes te bespieden en te betrappen. Dat is eigenlijk een beetje kwalijk. Een vorm van voyeurisme. Je kunt dan het beste vriendelijk maar beslist zeggen dat wat ze doen niet kan: eerst voyeren en dan mensen in rekenen.

Beter dan Tinder