Wat de precieze oorzaak is van een postnatale depressie heeft nog geen wetenschapper kunnen aantonen. De juistheid van de manier van onderzoeken betwist of men komt tot de conclusie dat er géén eenduidige oorzaak te vinden is.

Feit is wel dat 1 op de 10 vrouwen er last van heeft. De belangrijkste symptomen: verlies van zelfvertrouwen, slinkende gevoelens van veiligheid en geluk, en een verminderende concentratievermogen.

Hoe je voorkomt? Allereerst door te erkennen dat het bestaat. Ten tweede door rust: vermijd indien mogelijk verhuizing of verbouwing tijdens de zwangerschap en in het eerste half jaar na de bevalling. Ook mannen kunnen na de geboorte flink depressief worden. Verwarring, oververmoeidheid en overvloedig kraambezoek zijn de grootste boosdoeners. Daarnaast betekent de komst van een kind vaak een verandering in de relatie met je vrouw. Je moet onder (lede) ogen zien dat haar aandacht nu in eerste instantie op het kind gericht is. ‘Het kind komt op plaats één tot en met vijf,’ zegt men wel.

Leer hier ontspannen