In deze situatie gaat het er in de eerste plaats om dat de vrouw die net je kind heeft gebaard, zich weer begeerd voelt.

Boek een chique hotelkamer en regel er een massage bij, zodat ze helemaal kan ontspannen. Als het budget dat niet toelaat, ruim dan ten minste het huis op en maakt het goed schoon, koop een fles van haar lievelingswijn en steek wat kaarsen aan.

Besef dat haar postnatale hormoonhuishouding aanleiding kan zijn voor een sterk verminderd libido, dus vat het niet persoonlijk op als ze niet zo vurig reageert als anders. Denk hier niet te ligt over en blijf ondersteunend naar je vrouw. En als de bevalling en de postnatale controle zes weken daarna normaal verlopen dan hoeft er geen sprake meer te zijn van pijn. Is dat wel het geval, bedenk dan wat er behalve penetratie nog allemaal voor andere opties zijn.

Orale bevrediging of elkaar bevredigen met de hand – met voldoende glijmiddel, en begeleid door sensueel kussen en strelen kan wonderen doen voor de intimiteit.

Maar het kan ook zijn dat zij een uitzondering is op de regel en dat ze je het hemd van het lijf scheurt.

Hoe dan ook, het gaat erom dat zij bepaalt wat er gebeurt. Vergeet niet dat de bedoeling van dit alles is om de intimiteit weer op te bouwen, en daarom ligt de regie geheel bij haar. Zo dat ze zich het plezier van het baby maken herinnert en niet de pijn erna.