Als je spermacellen niet in topvorm zijn, ben je minder vruchtbaar. Zo maak je er zwemkampioenen van.

Stop met roken:

Een pakje sigaretten per dag halveert je munitie. Niet alleen de productie van je aanvallende spelers verslechtert, ook de kwaliteit ervan is niet meer om over naar huis te schrijven.

Leg jezelf droog:

Wanneer je meer dan drie (alcoholische) drankjes per dag drinkt, kan je spelersploeg met wel dertig procent afnemen.

Vermijd warme ballen:

Sauna’s, warm-waterbedden, ja zelfs de warmteontwikkeling tijdens het hardlopen kan onrijpe spermacellen fataal worden. Ook als je je warm kleedt, kunnen je zaadcellen zich als leden van een zelfmoordsekte gaan gedragen.

Wind je niet op:

Stress heeft een negatieve invloed op de kwaliteit en de productie van sperma.

Span je niet in:

Kijk naar mannen die heel intensief sporten: bij marathonlopers bijvoorbeeld kan de zaadproductie enorm verminderen.

Leer slikken:

Vitamine C en E kunnen de zaadkwaliteit verbeteren. De zaadkwaliteit van mannen met weinig vitamine C in hun lichaam, is slechter dan die van mannen met veel vitamine C. Vooral voor rokende mannen kan dit belangrijk zijn, omdat zij meer vitamine C nodig hebben dan niet rokers.

Gebruik je gereedschap:

Zaadcellen rijpen gedurende een periode van zestig tot negentig dagen. Maar dat betekent niet dat je je drie maanden lang moet inhouden voor die ene belangrijke nacht. Je lichaam maakt constant miljoenen zaadcellen aan en alles opsparen zorgt net voor een betere oogst. Sommige studies wijzen zelfs uit dat onthouding je vruchtbaarheid doet afnemen.

Train je sperma