Het is niet precies bekend hoe het verhaal de wereld in is gekomen dat seks slecht voor je sportprestatie is. Feit is dat Mohammed Ali tijdens zijn hoogtijdagen eens geroepen heeft dat je van seksuele onthouding agressief wordt, want ‘het maakt je link en een groot krijger’. Daarmee werd een oude sportmythe nieuw leven ingeblazen.

Het ontspannen en positieve gevoel dat je krijgt als gevolg van een vrijpartij is bevorderlijk voor een duurprestatie. Net als bij het gevoel van verliefdheid kunnen de geslachtshormonen die deze stemming veroorzaken de prestatie sterk bevorderen. Zo is het nog altijd staande Nederlandse marathonrecord van Gerard Nijboer (uit 1980) neergezet in een periode van verliefdheid.

Het zit waarschijnlijk vooral tussen de oren, want een stevig potje seks stelt qua inspanning toch weinig voor. Stomende, serviesgoed-van –tafel-kletterende, plafondlamp-van-de-buren-laten-slingerende seks kost inderdaad niet veel meer dan negentig calorieën per uur. Met een uurtje hardlopen jaag je er bijna tien keer zoveel door. Zelfs een rustig partijtje tennis kost vijf keer meer calorieën dan een wilde nacht.

Mensen die denken dat seks voor de wedstrijd slecht is, dat je op het moment van pieken alleen maar met de leveren prestaties bezig moet zijn, kunnen zich wel eens goed vergissen. Concentratie is goed, maar een al te grote focus op de prestatie en het daaraan ondergeschikt maken van andere zaken, kan resulteren in een slechtere prestatie. Vaak genoeg maak ik mee dat iemand weinig met de wedstrijd bezig was, maar toch boven verwachting presteerde. Te veel spanning kan bijvoorbeeld leiden tot slecht of niet slapen, waardoor je niet uitgerust aan de start verschijnt. Seks zou dan juist voor afleiding en ontspanning kunnen zorgen.

Stoom afblazen