Hoe werkt die, wat maakt dat we ons stuiterend van begeerte in het zomerzonnetje koesteren? Recente research met ratten en muizen doet vermoeden dat die biologische klok, de supra chiasmatic nucleus, vooral wordt aangestuurd door onze melatoninehuishouding. Melatonine wordt alleen bij duisternis aangemaakt in de pijnappelklier, een piepklein orgaantje in de hersenen. De stof zorgt er onder andere voor dat we slaperig worden en stimuleert talrijke noodzakelijke (herstel) – processen. Het helpt echter de aanmaak van sekshormonen doeltreffend om zeep.

Een bioloog uit Frankrijk, stelde in een acht jaar durende proef met muizen vast dat seksuele activiteit onlosmakelijk verband houdt met de melatonineproductie en dus met de daglengte. Simpel gezegd: hoe langer de dag , dus hoe meer licht, hoe sterker hun libido. Hoe korter de dag en hoe meer melatonine, hoe geringer de zin in seks. De bioloog zag hoe de testikels van mannelijke muizen ineenschrompelden als de beestjes te lang in een kunstmatige winter moesten leven. Hun zaad bevatte uiteindelijk geen vruchtbare zaadcellen meer en de testosteronspiegels daalden tot beklagenswaardige waarden. De seksuele interesse van de beestjes verdween volkomen. Liet de bioloog de dagen lengen, dan groeiden de gekrompen muizenballetjes in no time uit tot mooie volle erwten. De testosteronwaarden schoten met een factor tien, twaalf omhoog en de muizen copuleerden dat het een lieve lust was. De proefdieren bleven het actiefst als het dag- nachtritme van de maand juni werd nagebootst.

De paralellen van dit muizenexperiment met de resultaten van het onderzoek met de mannen lijken er op te wijzen dat veranderingen in het dag-nachtritme ook ons mensen niet ongemoeid laten. Concrete bewijzen zijn nooit geleverd, maar het is wel erg toevallig dat op het westelijk halfrond in de late winter en het vroege voorjaar beduidend meer kinderen worden geboren dan in de zomer. Het is heel waarschijnlijk dat alle primaten, inclusief de mens, moeten worden beschouwd als seizoengebonden zoogdieren. Kortom, schaam je niet voor je zomerkriebels. Het is van alle tijden en volkomen normaal.

lekker los gaan