Uren lang willen ze gestreeld, gezoend en geaaid worden. Doodmoe word je ervan. En echt efficiënt is het niet De hoeveelheid tijd die we dagelijks zouden overhouden als wij het voor het zeggen hadden zou onmetelijk zijn. Maar wat is de reden voor deze tijdsdestructie? Vrouwen lijken erop gebouwd om moeilijk klaar te komen. Door een lang voorspel verzekeren vrouwtjes in het dierenrijk zich van het beste mannetje in de omgeving.

Toen de mens nog seks had in de buitenlucht, bestond altijd de mogelijkheid dat er een sterker mannetjes langs kwam tijdens de daad. Die mepte het zwakkere mannetje van het vrouwtje af en nam het minnespel over. Zo ontving het wijfje zaadcellen met genen die garant stonden voor een sterk nageslacht. Bij de baviaan en andere verre neven is deze situatie nog steeds de dagelijkse praktijk. Kort gezegd: terwijl jij druk bezig bent haar bevredigen, ligt zij onbewust te wachten tot er een sterker mannetje op komt dagen.

Vrouwen verzekeren zich op deze manier van een dominant mannetje dat – door haar lang te verwennen – aantoont dat hij zorgzaam is. Om diezelfde reden komt de vrouw zelden klaar bij kort – of zonder – voorspel. Dat maakt de bevruchting moeilijker. Wanneer de vrouw daarentegen vlak na de man klaarkomt, wordt het zaad als het ware de baarmoeder ingezogen. Het zaad loopt er dan niet meteen weer uit en zo ontstaat en grotere kans op bevruchting.

Oefen hier je voorspel