Overal hoor je het en wordt er telkens meer gebruikt gemaakt van 'datingsites'. In deze blog kun je er alles over lezen.

Wat kun je lezen in deze blog:
Wat is een datingsite?
Hoe werkt online dating?
Datingsites voor een specifieke doelgroep
Nepprofielen en datingfraude
Tips bij het kiezen van een datingsite
Veel gestelde vragen over dating sites
Voordelen datingsite
Nadelen datingsite
Makkelijk contact op een datingsite

 

Wat is een datingsite?

Als je op zoek bent naar een leuke date kun je tegenwoordig het internet gebruiken. Het is een laagdrempelige en makkelijke manier om in contact te komen en een belangrijk onderdeel geworden in onze samenleving. Steeds meer stellen en personen hebben elkaar online gevonden via een datingsite. Het is de moderne manier van daten.

Een datingsite is een website waarop mensen actief zijn om met elkaar in contact te komen. Vaak zijn personen hier op zoek naar een date zoals de naam datingsite zegt. Deze manier van contact leggen wordt ook wel online dating of internetdating genoemd. Het doel is vaak een liefdesrelatie of ander soort relatie aan te gaan zoals vriendschap, of eenmalig contact.

Hoe werkt online dating?

Als je het moeilijk vindt om mensen te ontmoeten of lastig vindt om iemand aan te spreken is online dating ideaal. Ook als je nieuwsgierig bent of gewoon een andere manier van daten wilt proberen kun je online daten. Online dating werkt vaak via een datingsite waarvan er vele verschillende soorten zijn. We leggen je uit hoe zo’n datingsite nu werkt.

Afhankelijk van de mogelijkheden van de datingsite kun je zelf de eerste stap zetten of er is een matchingsysteem die je profiel matcht op basis van jouw voorkeuren en interesses.

Per datingsite werkt het matchingsysteem weer anders. Ze hebben zo hun eigen 'formule' voor het vinden van een match. In het algemeen komt het er vaak op neer dat je gematcht wordt op basis van jouw persoonskenmerken en wat je hebt ingevuld bij je profiel. Vaak heb je ook de mogelijkheid om gewoon te zoeken naar leden op basis van kenmerken, omgeving etc.Als je een match gevonden hebt, dan komt het aan op het leggen van het eerste contact. Per datingsite kan dit op verschillende manieren bijvoorbeeld in de vorm van een knipoog, ijsbreker of bij de meeste datingsites gewoon een berichtje sturen. Hoe persoonlijker, hoe groter de kans op een reactie.

Bij de meeste datingsites dien je je eerst in te schrijven voordat je kunt online daten.  Een profiel aanmaken is bij de meeste datingsites gratis zonder dat je ergens aan vast zit. Wel zijn de mogelijkheden vaak beperkt en kun je bijvoorbeeld geen berichtjes versturen. Voor gebruik van alle functionaliteiten en mogelijkheden dien je vaak een lidmaatschap of betaalt abonnement af te nemen. Dit zorgt er ook weer voor dat je te maken hebt met serieuze leden.

Als je eenmaal contact hebt of een reactie op je bericht hebt, begint het chatten met elkaar om zo elkaar beter te leren kennen. Ook kun je zo met elkaar afspreken om elkaar in het 'echt' te zien en krijg je een fysieke date. Als het goed is weet je nu hoe online daten via een datingsite een beetje werkt.

Datingsites voor een specifieke doelgroep

Er bestaan vele datingsites van de bekende die al jarenlang bestaan, maar ook andere. Doordat algemene datingsites voor iedereen zijn hebben deze zo’n breed aanbod dat niet iedereen die hier lid is, voldoet aan jou wensen. Zo zijn er ook datingsites die zijn gericht op specifieke groepen.

Deze niche datingsites zorgen ervoor dat je nog beter met gelijkgestemden in contact komt of met iemand die voldoet aan jou wensen. De meest bekende dating niches zijn 50 plus, hoger opgeleiden, gay en spannende avonturen (sekscontact).

 

Datingsites voor senioren en 50-plussers

Deze datingsites zijn vooral gericht om singles boven de 50 in contact met elkaar te brengen. Voor de oudere generatie is online dating vrij nieuw en je zou denken dat daten op latere leeftijd moeilijk zou moeten zijn. Met datingsites gericht op 50-plussers wordt het voor deze doelgroep een stuk makkelijker om een potentiële partner te vinden.

Op oudere leeftijd weet je vaak precies wat je wilt en ben je niet bang om dit duidelijk te maken wat betreft het daten. Bij het vinden naar de juiste partner werkt dit alleen maar in het voordeel. Enkele 50 plus datingsites zijn 50liefde.nl, Ourtime en 50plusmatch.

Datingsites voor hoger opgeleiden

Voor hoger opgeleiden die iemand zoeken die net zo hoogopgeleid is zijn er speciale datingsites voor hoger opgeleiden. Het draait hierbij niet alleen om het uiterlijk, maar ook hoe iemand in elkaar zit waarmee je een goed gesprek op niveau kunt voeren.

Opleidingsniveau bepaald hierbij uiteraard niet alles. Wel zien we dat match sneller wordt gemaakt op een datingsite speciaal voor hoger opgeleiden. Uit onderzoek is ook gebleken dat een relatie langer en beter stand houdt tussen mensen met ongeveer hetzelfde opleidingsniveau.

De doelgroep hoger opgeleiden zijn mensen met een opleiding van HBO of WO. Enkele datingsites voor hoger opgeleiden zijn EliteDating en Academic Singles.

Datingsites voor spannende avonturen

Als je op zoek bent naar een spannende date of seksuele relatie dan heb je hiervoor speciale niche datingsites die zich puur hierop richten. Je ontmoet hier mensen die naar hetzelfde op zoek zijn als jij en dat maakt het een stuk makkelijker.

Bij datingsites voor een spannend avontuur heb je de meeste kans om die spannende date te vinden. Leden zoeken hier vaak sekscontact. Een aanrader hiervoor is Victoria Milan of Flirtpassie.

Bij een datingsite met een specifieke doelgroep wil niet zeggen dat de kans op succes automatisch groter is. Het geeft wel meteen de voorkeur over jou en de ander aan, zodat je weet dat jouw partner tot deze doelgroep behoort. In dit opzicht wordt er sneller aan jouw voorwaarden voldaan.

Er zijn zeer gevarieerde doelgroepen waar datingsites zich op richten.  Zo is er voor iedereen wel wat te vinden.

 

Nepprofielen en datingfraude

Op datingsites komt het ook regelmatig voor dat een profiel niet meer actief is of nepprofielen tussen zitten. Een nepprofiel houdt in dat een foto van iemand anders wordt gebruikt en/of onjuiste gegevens zoals leeftijd wordt vermeld.

In sommige gevallen gaat het zelfs om datingfraude. Oplichters die zich als anderen voordoen om geld van je te krijgen. Gelukkig proberen veel datingsites dit te weren met diverse controles, alleen helaas kom je ze nog steeds tegen en is niet alles volledig tegen te gaan. Wel kun je zelf een melding maken als zo'n nepprofiel tegen komt.

Tips bij het kiezen van een datingsite

Welke dating site je kiest kan moeilijker zijn dan het lijkt. Er zijn vele dating sites en vaak zijn ook de verschillen tussen de datingsites vrij klein en vooral bij de populaire maakt dit het kiezen lastiger. We hebben hiervoor een aantal tips die helpen bij het kiezen hiervan.

 

Maak gratis een profiel aan

Bij de meeste datingsites kun je gratis een profiel aanmaken.

Als je twijfelt begin dan simpelweg met het aanmaken van een gratis profiel om zo een goed beeld te krijgen van de desbetreffende datingsite. Zo kun je ze ook beter met elkaar vergelijken.

 

Kies een populaire datingsite

Hoe populairder een datingsite hoe meer leden deze heeft. Door de grote bekendheid komen er ook dagelijks nieuwe leden bij wat er voor zorgt dat je sneller een match kan vinden. Door de vele leden hebben ze ook een groter budget voor investering in de techniek wat je dan ook vaak terug ziet in de uitgebreide functionaliteiten of beschikbaarheid van een app.

 

Kies voor een betaalde datingsite

Een site waarvoor je moet betalen voor je lidmaatschap is over het algemeen beter en betrouwbaarder dan een site die alles gratis aanbiedt. Je voorkomt hiermee dat je teleurgesteld wordt door oude profielen of dat je nauwelijks reactie terug krijgt. Beide partijen zijn bij een betaalde datingsite bereid om te investeren en/of serieus op zoek. Betalend gebruik houdt ook mensen tegen die liegen of onbetrouwbaar zijn.

 

Bekijk datingsite reviews

Door reviews van verschillende datingsites te bekijken kun je er al gauw achter komen of de site bij je past en jij dat erop kan vinden waar je naar op zoek bent. Ook zie je vaak de plus- en minpunten. Reviews van datingsites vergelijken is ideaal als hulpmiddel.

Veel gestelde vragen over dating sites

Bij het gebruik van dating sites bestaan er veel vragen en zijn er vaak twijfels. Hier hebben we een aantal vaak gestelde vragen over datingsites beantwoord.

 

Is het gebruik van een dating website veilig?

Hoe veilig een dating website is, bepaal je grotendeels zelf. Je bepaalt namelijk zelf welke gegevens je deelt en met wie je wat bespreekt. Bij het online daten heb je de persoon nog nooit ontmoet en ons advies is dan ook om nooit te gauw persoonlijke gegevens te delen. Probeer eerst altijd iemand beter te leren kennen en vervolgens te ontmoeten. Maak nooit geld over als iemand dit vraagt.

 

Wat kost een online datingsite?

Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende datingsites. Sommige werken met een maandabonnement, waarbij als je een langere periode afneemt de prijs per maand goedkoper wordt. Over het algemeen varieert de prijs hierbij vanaf €10 tot €50 per maand. Andere werken weer met een creditsysteem waarbij je credits koopt om berichten te kunnen versturen. Vaak worden de credits in pakketten verkocht, waarbij je bij een groter pakket een lagere prijs per credit of bericht betaalt. Zo heb je prijzen vanaf €0,35 per bericht tot wel €2,50 per bericht.

 

Bestaat er een gratis datingsite?

Een 'echte' gratis datingsite bestaat niet. Wel zijn er gratis sites die werken met gratis advertenties zoals marktplaats. Echter, op deze gratis sites komt ook vaak datingfraude voor.

Waarom zijn er veel negatieve verhalen over online daten?

Er zijn veel verhalen waarbij mensen slechte ervaringen met online daten hebben. De positieve verhalen worden echter weinig verteld. Vaak willen mensen die succes hebben met online daten dit niet wereldwijd vertellen en waarom zouden ze zich hiermee bezig moeten houden als ze de ware al hebben gevonden. Negatieve ervaringen zullen mensen eerder delen en daarom zul je ze ook vaker vinden.

 

Waarom wordt er zoveel informatie gevraagd bij het aanmelden bij een datingsite?

Bij het aanmelden bij een datingsite dien je in de meeste geval ook meteen profielgegevens in te vullen. Dit wordt gedaan om de beste match voor jou te vinden, maar ook om ervoor te zorgen dat jij met jouw profiel interessanter wordt bij een ander. Wie zou er nou op iemand gaan reageren die geen profielfoto heeft en ook niks verteld over zichzelf, andersom geldt ook waarom zou jij hierop gaan reageren. Door deze informatie bij het aanmelden te vragen kan iemand ‘sneller’ in contact komen.

 

Hoe kan ik mijn lidmaatschap opzeggen?

De meeste datingsites hebben een optie als je ingelogd bent om direct aan te geven dat je je lidmaatschap wilt stop zetten. Deze kun je vaak vinden onder de menuopties. Bij anderen dien je een mail te versturen naar de financiële afdeling die dit verzorgt. Wil je zekerheid doe het dan allebei en zorg altijd dat je bewijs hebt van opzegging, dus niet alleen telefonisch.

 

Is Tinder een goed alternatief in plaats van een datingsite?

Tegenwoordig zijn apps als Tinder ontzettend populair. Je hebt hier een foto die je leuk kan vinden of niet leuk vindt door te swipen. Ten opzichte van een datingsite is de controle een stuk lager en zitten vooral jongeren hierop. Voor een serieuze of langdurige relatie is Tinder vaak minder geschikt en heb je meer resultaat met een 'serieuze' datingsite. Tinder is gratis en kun je gerust uitproberen.

 

 

Kan ik bij meerdere datingsites tegelijkertijd aanmelden?

Jazeker kan dit. Dit vergroot de kans op een date. Je zult dan in contact komen met nieuwe leden, maar wellicht ook leden die zich op meerdere datingsites hebben aangemeld en je dus al kent. Houdt er wel rekening mee dat het aanmelden op meerdere datingsites ook meer tijd en kosten met zich meebrengt.

Voordelen datingsite

Online daten heeft nog nooit zoveel mensen bij elkaar gebracht en is razend populair!

Het contact leggen gaat eenvoudig en kun je zowel via je telefoon als computer doen. Je kunt eenvoudig meerdere personen tegelijkertijd leren kennen. Er is een veel ruimere keuze en het is overal toegankelijk.

Daarnaast kun je het ook anoniem doen zonder dat heel je omgeving meteen weet dat je aan het daten bent.

 

Nadelen datingsite

Elk voordeel heeft ook zijn nadeel en niet alles gaat altijd zoals het hoort. Zo kan bij een datingsite iemand zich voordoen als iemand anders of anders doen dan ze in werkelijkheid zijn met ander bedoelingen. Hierdoor worden helaas ook mensen opgelicht en raken ze veel geld kwijt.

Doordat er ontzettend veel keuze is, kun je vaak geen keuze maken.

Je weet vaak niet of degene met wie je contact hebt ook met anderen contact heeft. Wellicht sta jij niet op nummer 1 op haar of zijn lijstje.

Makkelijk contact op een datingsite

Het leggen van contact op een datingsite begint met het eerste bericht. Net als in het echt is het vaak de man die de eerste stap dient te maken. Bij een datingsite is het contact makkelijker te leggen dan je in het echt op een iemand afstapt. Hier wordt het 'contact' ook verwacht, het is tenslotte speciaal bedoeld hiervoor. Een supermarkt of andere omgeving niet.

Ook al lijkt het makkelijker dit wil nog niet zeggen dat het ook daadwerkelijk zo is. Net als in het echt geldt ook hoe is de benadering oftewel hoe kom je over en wek je interesse bij de ander met hetgeen je in (schrijf)woorden zegt. De formulering van persoonlijke berichten die je stuurt zijn bij online dating belangrijker dan in het echt, je kan namelijk geen lichaamstaal zien en er is ook geen toonhoogte.

Desondanks staan de leden bij een datingsite allemaal open voor contact en is het laagdrempeliger om deze stap te maken.

 

Date jij al online of ben je geïnteresseerd geraakt in online dating en wil je datingsites vergelijken voor het beste resultaat? Bekijk hier een overzicht van de beste datingsites.