Lijkt het je wat, alle details over haar fantastische nieuwe seksleven van haar te horen? Dan kun je rustig akkoord gaan met het voorstel toch vooral vrienden te blijven. Zo niet, dan is maatjes worden geen optie. Misschien het je het gevoel dat een vriendschappelijke relatie beter is dan helemaal geen relatie. Dat is een denkfout. Het voornaamste effect zal zijn dat zij zich snel op haar gemak voelt in haar nieuwe bestaan zonder jou en dus nog minder reden zal zien om bij je terug te komen.

De beste methode om een ex te laten overwegen het nog een keer met je te proberen is het ‘Alles of Niets’ – ultimatum. Toen zijn vriendin voorstelde om wel vrienden te blijven, ging Ricardo in de aanval: ‘Ik zei “Sorry, Mechteld, het is of-of. Ik ga er niet een beetje bij hangen, een paar keer per week met je lunchen en doen alsof ik geen gevoelens heb.” Een riskante uitspraak. Maar niet zonder resultaat. Ik had het gevoel dat ik op dat moment snel afstand moest nemen. Het was mijn kans om van jager prooi te worden. Ik gokte erop dat ze zou willen wat ze niet kon krijgen: mij dus. Binnen een maand kwam Mechteld bij Ricardo terug en nog geen jaar later trouwden ze.

Je kunt maar beter een ultimatum stellen want de promotie van goede vriend tot geliefde is uiterst zeldzaam. Natuurlijk kan deze harde lijn ook averechts werken, maar zelfs het doemscenario heeft zijn voordelen. Als ‘alles of niets’ uiteindelijk ‘niets’ wordt, dan ga je door een hel. Maar uiteindelijk blijkt het altijd minder pijnlijk een pleister in een keer lost te trekken dan hem langzaam, beetje bij beetje, los te halen.

Vind hier je nieuwe partner