In deze blog leggen we je meer uit over bondage, een onderdeel van BDSM.

Inhoud van deze blog:
Wat is BDSM bondage?
Verschillende vormen van bondage
BDSM bondage technieken
Bondage voor beginners
Soft bondage
Voorbereiding op bondage
Hoe houd je het heerlijk en veilig met bondage
Zelfbondage
Het bondagespel
Shibari, Japanse bondage

 

Wat is BDSM bondage?

Bondage is een onderdeel van BDSM en staat voor de B in BDSM. Hierbij vindt je het prettig en raak je seksueel opgewonden om vastgebonden te worden of de ander vast te binden.

Bondage is vooral een erotisch spel wat draait om het beperken van iemands bewegingsvrijheid. Dit kan op verschillende manieren en mogelijkheden van fluffy handboeien tot aan ingewikkelde knopen en kunstwerken.

Zo heb je vele materialen en technieken die hierbij gebruikt kunnen worden. Als jij ervan houd de touwtjes in handen te hebben dan ben jij degene die de ander vastbind. Er is bij bondage sprake van een machtsuitwisseling.

Verschillende vormen van bondage

BDSM met bondage is niet alleen geweld, agressie en pijn. Zeker als je weinig kennis hebt in deze wereld denken mensen hier vaak aan, echter komt er veel meer bij kijken.

Ook heeft het niet altijd een directe link met seks, maar wel met macht. Daarnaast kan het de seks intenser maken en een andere smaak aan geven. Zo is er een zachte kant de soft bondage en een harde kant, de SM bondage.

Er zijn verschillende vormen van bondage en bondage technieken. Bij decoratieve bondage wordt de partner gebonden, waarbij de bondage als hoofddoel versiering heeft oftewel het er decoratief laten uitzien.

Een andere vorm van bondage is marteling. In een spel van dominantie en onderdanigheid wordt de partner vastgebonden in een ongemakkelijke of pijnlijke houding. De partner die vastgebonden word krijgt als het ware straf. Deze vorm staat ook wel bekend als SM marteling.

Een andere niet gewelddadige bondagevorm is met folie. Huishoudfolie wordt hierbij vaak gebruikt om de ander in te wikkelen als een mummy, mummificatie. Degene die vastgebonden is kan ook zonder te veel inspanning los komen. Het doel is vooral esthetisch (als kunst of sieraad).

Nog een andere vorm is de meditatieve bondage. Een bekende hiervan is de Japanse bondage Shibari. Het doel is om zelf tot innerlijke rust te komen met meer focus op de geestelijke toestand. Verderop in deze blog lees je hier meer over.

Er zijn verschillende intenties voor bondage van erotisch tot aan kunst en meer. Genoegen om te ontdekken en te kijken wat bij jou past.

BDSM Bondage technieken

Naast gebruikt van een voorwerp om iemand mee vast te binden of ergens aan vast te binden zoals een stoel of ben, kan bondage ook gebruikt worden om delen van het lichaam uit elkaar te trekken of juist bij elkaar te houden.

Hierbij kunnen openingen bij sommige delen van het lichaam gecreëerd worden wat ruimte biedt voor een seksuele handeling of stimulatie. Dit kan met een seksspeeltje.

Het ontnemen van zintuigen wordt binnen bondage ook veel gebruikt. Zo kan iemand stil worden gebracht met een ball gag, waarbij de mond volledig wordt gevuld en vast zit. Of het zicht kan weggenomen worden met een blinddoek of masker.

 

Met bondage kan je ook het ruik vermogen of hoor vermogen afnemen met speciale bondage maskers die de oren en neus afschermen.

Deze bondage technieken zijn bedoeld iemand het gevoel van macht te geven en daarvan te laten genieten en andersom heb je weer de totale overgave waar de ander van kan genieten.

Binnen bondage heb je verschillende knooptechnieken die gebruikt kunnen worden. Een aantal bekende hiervan zijn de kruisknoop, de handboei knoop, de paalsteek en de weeflijn steek. Bondage knooptechnieken kun je leren met speciale bondage workshops en draagt bij aan veilig knopen van bondage.

Zoals je kunt zien zijn er allerlei soorten bondage technieken mogelijk.

Bondage voor beginners

Weet je niet waar je moet beginnen met bondage en heb je het altijd al willen ervaren? Om met bondage te beginnen hoef je hier niet een fetish of kink voor te hebben. Bij de eerste keer bondage is het verstandig om je goed voor te bereiden en geen risico's te nemen.

Het is een ontdekkingsreis om te voelen wat voor jou prettig en fijn is. Bij bondage is vertrouwen ontzettend belangrijk. Je geeft jezelf over aan een ander of de ander legt een stukje van zijn/haar leven in jouw handen. Beleef deze nieuwe intense ervaring dan ook met iemand die je vertrouwt.

Begin langzaam en ga stapje voor stapje verder. Op deze manier kun je duidelijk aangeven wat je wel en niet fijn vind en wanneer het te ver gaat. Neem uitgebreid de tijd voor elke handeling om zo een goede basis te leggen om vanuit daar verder te kunnen gaan.

Om langzaam te beginnen kun je gebruik maken van bondage toys zoals blinddoeken of handdoeken. Deze zijn laagdrempelig en een goede start om mee kennis te maken. Er zijn ook beginners bondagesets verkrijgbaar. Let niet op de snelheid van het populaire ‘Vijftig Tinten Grijs’. Je wilt geen sneltrein zijn. Later is er genoeg tijd om het verder uit te breiden.

Vergeet vooral niet om van te voren al je wensen en grenzen te bespreken. Vaak wordt gedacht dat je partner dit wel weet, maar in werkelijkheid valt dit vies tegen. Uitgebreid bespreken wordt daarom ook aangeraden. Neem het zekere voor het onzekere.

Doordat bondage enorm breed is kan het even duren om te vinden waar jij je prettig bij voelt. Het is simpelweg samen dingen uitproberen, waarbij fouten maken erbij hoort. Lach er om en ga ermee door en blijf experimenteren. Er is geen één manier of beste manier wat bij bondage geldt. Zolang jij je er bij fijn voelt en er van kan genieten is het goed.

Soft bondage

Soft bondage is een ideale manier om wat meer spanning in je seksleven te krijgen. Het is een zachte manier van bondage. Het is de voorloper van de hardere SM bondage en zeer geschikt als je niet van extreem houdt.

Het kan je een ervaring geven die je nog niet eerder hebt ervaren. Bij soft bondage komen producten van toepassing die voor niet al te veel pijn zorgen, maar wel de spanning opbouwen. Voorbeelden van soft bondage producten zijn soft handboeien (gemaakt van zacht materiaal), een blinddoek of een kietelaar.

Vooral in het begin stadium wordt soft bondage gebruikt om de wereld van BDSM te ontdekken. Voor beginners is dit een ideale stap om kennis te maken met BDSM. Bondage is een sexueel spel. Je kan zelf helemaal opgaan in het spel en totaal ervan genieten.

Voorbereiding op bondage

Met een goede voorbereiding ga je met een veiliger gevoel een bondagesessie in en maak je het voor beiden leuker. Voorbereiding is cruciaal.

Spreek van te voren met elkaar af wat de regels zijn en wat je wilt. Geef aan waar jullie grenzen liggen en wat spannend lijkt.

Denk goed na over de locatie. Je moet je op je gemak voelen en niet gestoord kunnen worden. Het is wel zo gênant als iemand komt binnen lopen terwijl jullie bezig zijn.

Maak gebruik van een 'safe woord' of stopteken, waarbij je afspreekt wanneer dit woord of teken wordt gebruikt je meteen wilt stoppen. Bij de lichtere vorm van bondage is een safe woord niet nodig wel kan je het uiteraard nog steeds met elkaar afspreken.

BDSM kan mentaal en emotioneel behoorlijk wat inspanning vereisen. Het is daarom ook goed om je mentaal en lichamelijk voor te bereiden. Om kramp en spierproblemen te voorkomen kun je van te voren de nodige rek en strekoefeningen doen.

Zorg dat je van tevoren voldoende hebt gedronken. Weinig vocht in combinatie met strak vastgebonden worden kan sneller duizeligheid en vermoeidheid veroorzaken en zelfs gevaarlijk worden.

Ook goede voeding van tevoren is van belang, want tijdens een bondagesessie zal er veel energie worden gebruikt. Een gezonde maaltijd zorgt dat je meer energie hebt en minder snel moe wordt.

Vergeet niet om de spullen die je gaat gebruiken alvast bij de hand te hebben of al gekocht te hebben. En een anders aspect wat vaak vergeten wordt is hygiëne. Van tevoren douchen om fris en fruitig samen de sessie in te gaan is voor beiden wel zo prettig.

Vooral in het begin kan er veel mis gaan als er niet goed gecommuniceerd wordt en voorbereid is.

Hoe houd je het heerlijk en veilig met bondage

Om bondage te gebruiken is het van belang dat je goed weet waar je op het lichaam iemand mag binden en dat degene een goede lichamelijke conditie heeft. Vooral in verband met veiligheid dien je van te voren goed te letten op iemands gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Dit om te voorkomen dat het mis kan gaan en bijvoorbeeld iemand niet flauw valt. 

Houd constant in de gaten of degene die is vastgebonden de eventuele pijn 'goed' is en er geen letsel kan ontstaan of ontstaat. Communicatie is hierbij cruciaal. Zorg ervoor dat je altijd in de buurt blijft en oplet dat er geen problemen ontstaan met de bloedsomloop en zenuwen. Dit heeft te maken met hoe strak en waar de bondage zit. Indien de huid verkleurd naar wit, blauw of paars maak dan het touw losser.

Laat dus de persoon die is vastgebonden nooit alleen, ook niet voor eventjes. Zorg ervoor dat je in geval van nood altijd een mes of schaar bij de hand hebt om snel de bondage te kunnen verwijderen als er iets mis gaat.

Wederzijds vertrouwen speelt ook een grote rol. Doe alleen bondage als je elkaar vertrouwd en maak van te voren goede afspraken met elkaar over onder andere hoe strak het touw mag zitten. Werk altijd met een stopwoord, zodat je weet als dit woord gebruikt wordt je meteen moet stoppen.

De kans op verstikking bij bondage om de hals is groot. Het advies is dan ook om nooit een touw om de hals te doen. Met dit in acht houd je bondage tot een bepaald niveau veilig.

Zelfbondage

Zelfbondage word ook wel 'Self-Bondage' genoemd en is een bijzondere manier van BDSM bondage zonder dat er een partner bij betrokken is.

De reden dat mensen doen aan zelfbondage is dat ze houden van het bondagegevoel. Sommige doen aan zelfbondage, omdat ze simpelweg geen geschikte partner hebben. Bij anderen gaat het meer om de kick die het geeft. Ook vinden sommigen alleen zijn veel fijner.

Zelfbondage is voor velen een intellectuele uitdaging. Het vereist denken in mogelijkheden om jezelf te kunnen vastbinden en welk materiaal je hiervoor het beste kunt gebruiken. 

Het gevoel van hulpeloosheid en het beperken van één of meerdere zintuigen is bij zelfbondage een onderzoeksproces en kan erg tijdrovend zijn. Het is als het ware een soort innerlijke reis die wordt ervaren. Je bent volledig overgeleverd aan je eigen vermogens.

Het uitvoeren van zelfbondage wordt in de praktijk gebruikt met een strikte of een sensuele aanpak. Bij een sensuele aanpak kan je nog steeds op een beperkte manier bewegen en heb je te maken met eenvoudige manieren om vrij te komen. Een voorbeeld is dat de touwen losjes zijn geknoopt.

Bij een strikte aanpak is de bondage veel strakker en is er geen vrijheidsmogelijkheid totdat een bepaalde periode is verstreken. Deze aanpak heeft een hoge risico en een sterk gevoel van hulpeloosheid. Dit heeft de voorkeur bij veel beoefenaars van deze  bondagevorm.

Met zelfbondage wordt het zelfvertrouwen positief versterkt. Je moet meer op jezelf vertrouwen en gaat verder tot grenzen wat je voorheen niet durfde of kende.

Waar je ook van bewust moet zijn is dat zelfbondage risico's met zich meebrengt. Er is niemand die je kan helpen als het mis gaat. Je staat er helemaal alleen voor. Als het verkeerd gaat kan het zelfs tot de dood leiden.

Het bondagespel

Bij bondage spreken we van een machtsspel. In dit spel heb je te maken met een verdeling van 2 rollen. De één is de dominante persoon, de DOM en de andere is de onderdanige persoon, de SUB.

Degene die onderdanig is geeft zich over aan de partner die dominant is. De onderdanige is degene die wordt vastgebonden en is hierbij machteloos en kwetsbaar. Er zijn verschillende soorten bondage spelletjes mogelijk van een rollenspel waarin je fantasie werkelijkheid wordt tot aan vernedering of marteling.

In het bondagespel draait het vooral om het gevoel wat er gecreëerd wordt. Het hoeft niet per se gewelddadig of pijnlijk te zijn.

Shibari, Japanse bondage

Shibari is een Japanse vorm van bondage. Het komt van oorsprong uit Japan en wordt ook wel kinbaku genoemd. Bij dit bondagespel gaat het om de kunstzinnige manier waarop iemand met een touw wordt vastgebonden. Hier wordt dan ook veel tijd aan besteed.

Er komt alleen maar bondagetouw bij kijken een geen andere middelen. Het touw bij Shibari is gemaakt van hennep. Touw van nylon kan ook worden gebruikt.

Shibari is niet het makkelijkst om te leren. Er komen verschillende soorten knopen bij van te pas. Om het eenvoudig te leren kun je het beste een Shibari cursus of workshop volgen samen met je partner.

Het is meer dan alleen erotiek, het gaat ook om de essentie van kunst. Het vastbinden is niet bedoeld om iemand volledig te domineren. Het gaat juist om het gevoel van totale overgave, waarbij emoties kunnen loskomen. Dit kan heel bevrijdend werken als een soort therapie. 

Bij Shibari wordt er meer intimiteit ervaren vanwege het vertrouwen dat je moet hebben. Zo zal je je vaak beter verbonden voelen met je partner. Shibari kan leiden tot meer zelfexpressie, zelfvertrouwen en authenticiteit. Ook kan het gebruikt worden als ontspanning en mentale stimulatie.

Nu heb je meer informatie over BDSM bondage en kun je met onze bondage tips zelf aan de slag. Wil jij graag experimenteren met bondage en ben je op zoek naar een partner bekijk dan de rubriek BDSM date. Vergeet vooral niet dat het een spelletje blijft.