BDSM en SM zijn begrippen die veel voorkomen bij seks. Niet iedereen weet wat de betekenis is of wat het is. Hier leggen we uit wat de definitie hiervan is, wat het verschil is en hoe het in zijn werk gaat op erotiek gebied.

Afkorting betekenis BDSM en SM

BDSM is een verzamelnaam voor een vorm van seksualiteit. De afkorting staat letterlijk voor:
- Bondage
- Discipline of Dominantie
- Submissie of Sadisme
- Masochisme

Doordat BDSM een combinatienaam is van verschillende afkortingen zullen wij deze ook toelichten. Zo bestaan er in binnen BDSM de afkortingen BD wat staat voor 'Bondage & Discipline', DS wat staat voor 'Dominance & Submission' en SM wat staat voor 'Sadism & Masochism'.

Zoals je kunt zien staat SM voor Sadism & Masochism en is dit een onderdeel van BDSM.

Wat is BDSM?

BDSM is een koepelterm voor talloze verschillende gedragingen, gevoelens, verlangens, gedachten, identiteiten en relatievormen. Hierdoor kunnen verschillende zaken op het oog niks met elkaar gemeen hebben of geen raakvlakken hebben terwijl ze wel onder dezelfde noemer BDSM vallen.

Dankzij de film ‘Fifty shades of Grey’ is deze kinky lifestyle erg populair geworden en geen taboe meer. Zo wordt BDSM steeds meer geaccepteerd en zijn er voor velen nieuwe deuren geopend.

BDSM Bondage (B)

Bij bondage wordt de bewegingsvrijheid vermindert. Je partner wordt bijvoorbeeld vastgebonden met touwen, handboeien of speciale kleding. De vrijheid wordt hiermee beperkt.

Het geeft vaak een gevoel van dominantie en onderdanigheid. Degene die domineert wordt de 'dom' genoemd en degene die onderdanig is wordt de 'sub' genoemd. Voor beide wordt dit machtsspel erg opwindend ervaren.

Als eenmaal de vrijheid beperkt is kunnen diverse seksuele handelingen worden verricht van strelingen tot slaan met een zweep en meer. De fantasie kan los gaan wat voor een spannende sfeer en sensatie zorgt.

BDSM Discipline (D)

Discipline draait vooral om gehoorzaamheid. Onderdanigheid en dominantie speelt hierbij een belangrijk rol. Een goed voorbeeld hierbij is de rol van meester en slaaf.

De slaaf dient hierbij opdrachten van de meester uit te voeren. Denk hierbij aan erotische handelingen, maar ook vernedering zoals het likken van voeten. Bij ongehoorzaamheid volgt er een bepaalde straf bijvoorbeeld spanking en andersom een beloning.

De opdrachten of seksuele handelingen zijn uiteraard zelf te bedenken. Bijna bij elk BDSM spel komt discipline kijken.

BDSM Sadisme (S)

Sadisme binnen BDSM is één van de extreme varianten waar het draait om fysieke en psychische pijn. Degene die het toedient en hier erotisch plezier aan beleeft wordt sadist genoemd. Dit kan zowel een vrouw als man zijn.

Er worden diverse handelingen uitgevoerd om pijn te veroorzaken in de meeste gevallen door de 'dom'. Bij veel BDSM spelletjes speelt sadisme een rol.

Denk bijvoorbeeld aan spelletjes met een zweepje, maar ook extremere. Het draait hierbij vooral om het hebben van macht.

BDSM Masochisme (M)

Masochisme is het tegenovergestelde van sadisme. Het plezier draait vooral om het ontvangen van pijn zowel fysiek als psychisch.

Degene die hier erotisch plezier aan beleeft wordt masochist genoemd.

Een masochist heeft een onderdanige rol waarbij er vele mogelijkheden zijn om van masochisme te genieten. Denk hierbij aan masochistische spelletjes met seksspeeltjes als tepelklemmen, kuisheidsgordels, zwepen en nog veel meer. Het kan erg extreem zijn, maar ook onschuldig zoals uitschelden. Zo zijn er verschillende soorten niveaus van masochisme.

BDSM is meer dan erotiek en breder dan seks. Voor sommige is BDSM seks en voor anderen helemaal niet. Dit heeft ook te maken met de link naar seksualiteit. Zo vinden sommigen dat sadomasochisme geen seks is, omdat hier seksualiteit niet voorkomt en het draait om opdrachten geven en ontvangen. Zo kan per persoon de term BDSM verschillen.

Kinky, sm'ers, bdsm'ers, sadomasochisten of hoe je het ook wilt noemen ervaren BDSM als een geweldig onderdeel van hun leven.

SM is best wel een intiem onderwerp. Je verkent elkaars lichaam en geest, en je zoekt met elkaar de grenzen op en stelt je emotioneel kwetsbaar op. Hierdoor ervaar je vaak een grote intimiteit met je partner.

Fetisj

Binnen BDSM komt de term ‘fetish’ of ‘fetisj’ vaak voor. Het is een seksuele voorkeur waarbij je erg wordt opgewonden door een bepaald voorwerp of lichaamsdeel. Er zijn dan ook talloze soorten fetisjen.

Enkele vormen met bijvoorbeeld kledingstukken of voorwerpen zijn leer, latex, rubber, voeten en ondergoed. Zonder seksuele opwinding is er geen sprake van fetisj.

De ene fetisj is ook makkelijker bespreekbaar en geaccepteerd dan de andere. Voor sommige mensen is een seksuele fetisj een bepaalde manier van ontspannen.

Verschil BDSM en SM

SM is een onderdeel van BDSM en gaat in op het laatste stuk Sadisme & Masochisme (SM). BDSM is een algemene benaming en vaak overlappen de verschillende vormen elkaar.

In de meeste gevallen gaat het om ‘extremere vormen’ van seksbeleving. Ook binnen SM heb je weer verschillende onderdelen en vormen.

Soft en hardcore seksspel

Of BDSM een zachtere versie is van SM ligt er echt aan welk variant er wordt gebruikt en in de kern loopt het allemaal in elkaar over. Zo kun je het zelf zo soft en hard maken als je wilt. Vaak doet SM vermoeden dat het alleen om pijn gaat, maar dat is niet helemaal terecht.

Relaties en BDSM

BDSM is een aparte spannende soort relatie die je met elkaar aan gaat. Vaak heeft één van de partners meer macht dan de andere en komt dit ook terug in degene wie dominant (dom) en onderdanig (sub) is. Ook in de dagelijkse verhoudingen komt dit zelfde voor.

Het zorgt ook voor een stuk duidelijkheid in de relatie. Het mooiste is als beide partners een liefdesrelatie met elkaar hebben, echter is dit niet altijd het geval. In andere gevallen draait het alleen om de spanning en seks, en speelt liefde geen rol.

Veelal vinden SM-relaties in het geheim plaats. Lang niet iedereen is hierin geïnteresseerd en hierom vindt dit soort relaties vaak buiten de deur plaats en gaan ze dus vreemd.

Wil jij BDSM ontdekken? Bekijk onze rubriek BDSM met vrouwen die open staan voor een kinky sexdate om jou de weg te leren op BDSM gebied.