Tegenwoordig is online dating de normaalste zaak van de wereld. Wat houdt online contact en dating nu precies in en hoe werkt het? Hier vertellen we je meer over contact en dating advertenties.

Wat is een contactadvertentie?

Een contactadvertentie is simpel gezegd een advertentie die geplaatst wordt door particulieren op een medium in de meeste gevallen een datingsite waar men op zoek is naar een partner voor een relatie, vriendschap of seks.

Vroeger waren deze vooral te vinden in kranten en tijdschriften. Tegenwoordig zijn contactadvertenties veel te vinden op het internet en vooral op datingsites. De nadruk bij een contactadvertentie ligt op positieve eigenschappen om zo in een zo goed mogelijk daglicht geplaatst te worden en interesse van een ander te wekken.

Een contactadvertentie bestaat meestal uit een foto, een titel, een beschrijving, eigenschappen en contactgegevens of contactmogelijkheid. Een advertentie is goed als hij specifiek geschreven is.

Waarom wordt een contactadvertentie geplaatst.

Er zijn meerdere redenen waarom men een contactadvertentie plaatst. Je kan je eenzaam voelen, je hebt behoefte aan vriendschap of een relatie of wellicht wil je fysieke intimiteit. Als je op zoek bent naar contact, dan biedt het plaatsen van een contactadvertentie een uitkomst. Je leert nieuwe mensen kennen wat weer kan groeien tot iets moois zoals een waardevolle vriendschap of nieuwe partner.

Het schrijven van een contactadvertentie.

Hoe goed je een contactadvertentie schrijft bepaald hoe groot de kans is op meer reacties. Een goede advertentie ontvangt meer reacties. Het is zeker handig om de volgende gegevens bij je advertentie te vermelden:

 • Wat is je leeftijd en in welke leeftijdscategorie ben je op zoek

 • Wat is je geslacht en uiteraard in welk geslacht ben je op zoek

 • In welke regio of buurt zoek je contact

 • Wat voor soort contact zoek je

 • Om meer reacties te ontvangen kun je ook iets over jezelf vertellen, wie ben je en wat wil je

 • Hoe ben je bereikbaar

Bij het zoeken naar contacten en berichten wordt als eerste gekeken naar de titel. Deze bepaald meteen of het contact of dating advertentie relevant is voor de zoekende persoon. Enkele voorbeelden van titels in contactadvertenties zijn:

 • Oudere man zoekt partner in Utrecht

 • Man zoekt vriendschap in omgeving Breda

 • Vrouw(35) zoekt contact voor serieuze relatie

 • Jonge dame zoekt leuke vriend

Waarom wordt een contactadvertentie geplaatst

Hoe leg je het eerste contact?

Het eerste contact is eenvoudig gelegd door te reageren op een contactadvertentie. Heb je zelf een advertentie geplaatst dan is het van belang om met jouw advertentie aandacht te trekken, zodat de ander interesse heeft om op jouw contactadvertentie te reageren.

Een contactadvertentie is een populaire manier voor het zoeken naar een relatie en voor het eerste contact begint het met een goede 'profiel' foto. Het is het eerste waar men naar kijkt voordat men verder gaat lezen. Een foto zegt meer dan duizend woorden.

Maak je contactadvertentie persoonlijk. Wees een beetje humoristisch maar niet te overdreven. Weet die glimlach te creëren op degene die jou profiel leest en op zo'n manier dat ze geneigd zijn om meteen contact met je te willen opnemen.

Zorg ook dat je eerlijk bent en men niet een ander persoon verwacht dan is beschreven in je advertentie.

Online dating via contactadvertenties

Online daten is een mooie manier om in contact te komen. Onderzoek van tevoren wel even goed waar je gelijkgestemden kunt vinden om mee te daten.

Online dating begint met een goede contactadvertentie. Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook met het eerste bericht wat gestuurd wordt of je leest. Vermijd standaardberichten en teksten, schrijf zo persoonlijk mogelijk. Een originele creatieve manier trekt de aandacht.

Het spannendste moment is het in contact komen met anderen, waarna jouw dating verhaal kan beginnen. Hoe boeiender en aantrekkelijker het eerste bericht des te meer is er succes voor een date.

Van contactadvertentie naar date

Heb je je match gevonden dan is het tijd voor een eerste afspraak of met andere woorden een eerste date! Het 'echte' gevoel komt pas naar boven als je iemand in het echt hebt ontmoet. Zo krijg je die 'klik' met iemand waar je op zit te wachten.

In een advertentie en online kun je nog zoveel kwijt, maar het eerste contact bepaald pas echt of je iemand leuk vindt of niet. Daten is de manier om elkaar echt te leren kennen en die vonk over te laten springen.

Houdt er rekening mee dat iemand die je in het echt ontmoet anders kan overkomen dan beschreven is in zijn of haar contactadvertentie.

Als er een online klik is wacht dan niet te lang met het maken van een afspraak. Hoe langer je wacht hoe hoger de verwachtingen zullen zijn en hoe moeilijker die stap wordt.

Spreek op een neutraal plekje af waar je elkaar goed kunt verstaan. Vooral vrouwen vinden het belangrijk om te praten en te ontdekken wat ze hebben aan hun date.

Aandacht geven en leuk gevonden worden

Creatieve contactadvertenties vragen om aandacht! Durf je open te stellen en ga de uitdaging aan om nieuwe mensen te ontmoeten.

Het internet wordt steeds vaker gebruikt om iemand te leren kennen. Het is eenvoudig, echter dien je wel een jezelf effectief aan te bieden. Korte contactadvertenties die niet veel zeggen springen er niet uit.

Met een goede oproep trek je de aandacht. Begin met persoonlijke zinnen over jezelf en wees vooral specifiek en creatief. Pak niet algemene intro's als 'vrouw zoekt man'. Deze zeggen namelijk niks.

Hoe origineler je uit de hoek komt hoe eerder je de aandacht trekt. Vergeet vooral niet het doel in je achterhoofd te houden met waarom je een contactadvertentie plaatst.

Hoe maak je contact op dating websites?

Op een dating website kun je contact maken door je eerst in te schrijven. Vergeleken met een contactadvertentie website is een dating website meer doelgericht. Zo zijn er voor verschillende niches aparte dating sites om met gelijkgestemden in contact te komen. Dit versimpelt het zoekproces en bevorderd contact met een match. Kies daarom de juiste datingsite die bij jou past.

Heb je je eenmaal geregistreerd kun je eenvoudig contact leggen door te zoeken op basis van eigenschappen en voorkeuren. Voordat je zoekt wordt meestal eerst gevraagd om een profiel aan te maken. De opzet van een profiel is interesse te wekken bij een ander.

Het eerste contact is gelegd door het versturen van het eerste bericht. Bijvoorbeeld door te reageren op een dating advertentie.

Let goed op spelling en grammatica, want het eerste bericht bepaald ook meteen de eerste indruk. Hoe beter je overkomt hoe sneller je een reactie kunt verwachten en het daten kan beginnen.

Verschil contactadvertentie en dating advertentie

Een contactadvertentie en een datingadvertentie hebben beide als doel om iemand te vinden met wie men in contact kan komen en mogelijk een romantische relatie kan beginnen.

Een contactadvertentie is echter meestal korter en beknopter dan een datingadvertentie en is bedoeld om iemands interesse te wekken door een korte beschrijving van zichzelf en wat ze zoeken te geven. Het kan bijvoorbeeld alleen de basisgegevens van de persoon bevatten, zoals hun leeftijd, geslacht, interesses en een korte beschrijving van wie ze zijn en wat ze zoeken.

Een datingadvertentie is meestal gedetailleerder en uitgebreider dan een contactadvertentie en biedt meer informatie over de persoon en wat ze zoeken in een potentiële partner. Het kan bijvoorbeeld details bevatten over iemands persoonlijkheid, hobby's en interesses, carrière en levensstijl.

Over het algemeen kan een contactadvertentie worden beschouwd als een kortere en meer beknopte versie van een datingadvertentie, waarbij de nadruk ligt op het aantrekken van de aandacht van potentiële partners, terwijl een datingadvertentie meer gedetailleerde informatie biedt over de persoon en hun interesses.

Verschil contactadvertentie en dating advertentie

Voor- en nadelen contactadvertenties

Een contactadvertentie is vaak voor iedereen zichtbaar, waardoor ook je gegevens voor iedereen zichtbaar zijn. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Marktplaats. Het gevaar hiervan is dat anderen misbruik kunnen maken van jouw gegevens, jouw gegevens 'stelen'. Let op bij het gebruik van contactadvertentie websites dat je niet te maken hebt met nepprofielen.

Beter is om gebruik te maken van dating websites. Hier zijn dating advertenties vaak pas zichtbaar als je geregistreerd bent en voorkom je dat je te maken hebt met fictieve advertenties. Ook bieden ze vaak een persoonlijkheidstest aan om automatisch gematcht te worden met degene die bij jou past.

Contact en dating advertenties

Alternatief op online daten via contactadvertenties

Als alternatief voor online daten via contactadvertenties zijn er een aantal andere manieren om mensen te ontmoeten en nieuwe relaties op te bouwen:

 1. Sociale evenementen bijwonen: Ga naar feestjes, bijeenkomsten, conferenties en andere sociale evenementen waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten en interessante gesprekken kunt voeren.

 2. Clubs of groepen: Word lid van een club of groep die zich richt op een interessegebied waar je gepassioneerd over bent, zoals wandelen, koken, kunst of muziek. Op deze manier kun je mensen ontmoeten die dezelfde interesses hebben en mogelijk een romantische klik hebben.

 3. Vrijwilligerswerk: Doe vrijwilligerswerk bij een organisatie die je interesseert en je zult mensen ontmoeten die ook geïnteresseerd zijn in dezelfde zaak. Bovendien voel je je voldaan door het helpen van anderen.

 4. Sporten: Word lid van een sportteam of ga regelmatig naar de sportschool. Hier ontmoet je mensen die ook geïnteresseerd zijn in sport en fysieke activiteit, en kun je een gesprek aangaan.

 5. Online groepen: Sluit je aan bij online (chat)groepen of fora die gerelateerd zijn aan je interessegebieden. Hier kun je nieuwe mensen ontmoeten die je interesses delen en vriendschappen opbouwen.

 6. Speeddating: Dit is een alternatief voor online daten waarbij je persoonlijk in contact komt met meerdere potentiële partners in een korte periode. Dit kan helpen om een gevoel van chemie te bepalen en te zien of er een klik is.

Onthoud dat het vinden van liefde en relaties tijd kost, en dat er geen magische oplossing is om de perfecte partner te vinden. Het belangrijkste is om open te staan voor nieuwe ervaringen en kansen, en te genieten van het proces van nieuwe mensen ontmoeten en relaties opbouwen.

Ben jij op zoek naar contact en dating advertenties? De groei in online contact is explosief! Bekijk onze populaire rubriek vrouw zoekt man advertenties voor een leuke date!