Voor veel mannen komt het einde van de relatie als een donderslag bij heldere hemel. Wees daarom gewaarschuwd: terwijl er in jouw ogen niets aan de hand is, is zij misschien haar koffers al aan het pakken. Hier zijn enkele signalen die er op wijzen dat je relatie op de klippen dreigt te lopen.

Toen jullie elkaar leerden kennen, konden jullie je geluk niet op. Jullie vonden elkaar de allermooiste, de seks was fantastisch en alles was koek en ei. Nu de roze wolk is opgelost, zijn ook jullie minpuntjes boven tafel gekomen. Jij zit vaak bij je vrienden of zij bij die van haar, seks is niet wat het is geweest is, en regelmatig staan de ramen van jullie huis bol in de spanning vanwege de knallende ruzies. En dan kan het gebeuren dat je relatie op een punt belandt dat je te laat bent om nog iets te redden.

Seks is fantastisch zolang je maar over je ex - vriendin fantaseert.

Fantaseren over iemand terwijl je het met je eigen partner doet, is niet verwerpelijk. Integendeel; het grootste deel van de mannen en vrouwen doet het wel eens. Toch is er een grens, die je beter niet over kunt gaan. Je krijgt een probleem als je niet meer zonder fantasie kunt. Als je niet meer ziet met wie je vrijt, maar het met een fantasiepersoon doet.

Ze vindt dat je te vaak achter de computer zit

Ik wou dat hij eens wat vaker aan mij zat in plaats van zijn muis. Als je nooit meer tijd voor elkaar maakt, loop je het risico van elkaar te vervreemden. Want hoe kun je nou van elkaar weten hoe je je voelt en hoe je je relatie wil inrichten, als je elkaar nauwelijks ziet. Volgens de relatietherapeuten is de oplossing eenvoudig: maak concrete afspraken over de indeling van jullie tijd.

Jullie zijn volledig uitgepraat

Op grond van hun eigen behoefte aan zekerheid kiezen veel vrouwen voor een man die het maatschappelijk goed doet. Aanvankelijk loopt de relatie perfect. Er komen leuke vakanties, een huis en een stel kinderen. Maar dan komt ze er na een paar jaar achter dat ze eigenlijk helemaal niet met haar man kan praten. Tenminste, niet als het gaat om levensvragen, zoals: is er nog meer na het volgende I-pad. De man schrikt zich steevast rot als zij met dat soort vragen aan komt zetten: we hebben het toch goed samen?

Schrik niet als vroeg of laat een dergelijke situatie in je relatie optreedt. Verwijt haar vooral niet dat ze loopt te zeuren en probeer samen de antwoorden op jullie vragen te zoeken en te vinden. Als het lukt, is de beloning een verdieping van jullie relatie. Slaag je daar niet in, dan gaat het gegarandeerd mis.

Seks? Welke seks?

Het is een bekende valkuil: de een wil meer seks dan de ander. Of dat nu de man is of de vrouw. Toch is het probleem vaak minder groot dan je geneigd bent te denken. We vinden dat seks aan een bepaald beeld moet voldoen; tegelijk zin krijgen, voorspel, gelijktijdig een orgasme krijgen, naspel. Maar in werkelijkheid ligt dat natuurlijk anders. Mocht jij een keer zin hebben en zij niet, hou dan in ieder geval een verongelijkte reactie voor je, daarmee gooi je direct je glazen in. Want ze zegt niet dat ze niet wil. Ze zegt dat ze geen zin heeft. Probeer haar te verleiden. Met een massage, spelletje of iets dergelijks.

Genoeg vrouwen om te kiezen